top of page

Especialitats instrumentals

A continuació podràs trobar totes les especialitats instrumentals que s'ofereixen a l'Escola Municipal de Música de Capdepera, per tal de que els puguis conèixer millor. Anima't a escoltar-los i a conèixer-los si encara no ho has fet!

Vent fusta

Clarinet

Instrument de vent fusta de canya simple que fou inventat al s.XVII. És habitual trobar-lo en formacions com l'orquestra simfònica i la banda de música, entre d'altres i en ambients tan variats com el clàssic, el jazz, la música tradicional, la música contemporània, etc.Compositors com W.A. Mozart, J. Brahms, o I.Stravinsky, entre d'altres han escrit obres per a l'instrument.

Saxòfon

​Instrument de vent fusta de canya simple desenvolupat a partir de l'any 1840 per Adolphe Sax.És habitual trobar-lo en formacions com la banda de música i en ambients com la música clàssica i contemporània, el jazz i la música moderna.​Compositors com Milhaud o Iturralde han escrit obres per a l'instrument.

Flauta travessera

Instrument de vent fusta que produeix el so mitjançant el bisell. Tot i que l'evolució de la flauta travessera es remunta molts segles enrere, es considera a T. Boehm (s.XIX) com el pare de la flauta moderna.És habitual trobar-la en formacions com l'orquestra simfònica i la banda de música, i en ambients com la música clàssica i contemporània, el jazz i la música moderna.Compositors com W.A. Mozart, A. Vivaldi, J. François han escrit obres per a l'instrument.

Vent metall

Tuba

La tuba és l'instrument més greu de la família del vent metall. Es començà a desenvolupar a partir del s.XIX. El bombardí és considerat com una tuba tenor.És habitual trobar la tuba tan a l'orquestra simfònica com a la banda, mentre que el bombardí és més característic de la banda. També podem trobar la tuba i el bombardí en el món del clàssic, la contemporània i en el jazz.Compositors com V. Williams, J. Williams o A. Guinovart han escrit obres per aquests instruments.

Trompa

Trombó

Trompeta

Instrument de vent metall. La trompa deriva d'una llarga tradició d'instruments de crida que es remunta a l'antiga Grècia.

No és fins al segle XVIII que es comença a desenvolupar la trompa moderna.És habitual trobar-la tan a l'orquestra simfònica com a la banda on desenvolupa un important paper. El més habitual és trobar-la en el món de la música clàssica i conteporània.Compositors com W.A. Mozart, R. Strauss o R. Schuman han escrit obres per a l'instrument.

Al igual que la trompeta, els orígens del trombó es remunten a l'antiguitat. No és fins ben entrat el segle XIX que l'instrument agafà protagonisme en el món musical.Podem trobar el trombó a l'orquestra simfònica, a la banda de música, a la big band i a la cobla. També es mou en el món clàssic, contemporani, tradicional, en el jazz i en la música moderna.Compositors com C. Debussy, Rimsky-Korsakov o Nino Rota han escrit obres per a l'instrument.

La trompeta és l'instrument de vent metall més agut de la família dels metalls i possiblement el que gaudeix d'una història més llarga. Les antigues civilitzacions ja la utilitzaven per diversos afers de caça, militars, etc. Al igual que la trompa la trompeta moderna es comença a desenvolupar al segle XVIII.La trobem habitualment a l'orquestra simfònica, la banda de música, a la big band i a la cobla. Es mou en el món clàssic, tradicional, contemporani, en el jazz i en la música moderna.Compositors com J. Haydn, F. Handel o B. Hummel han escrit obres per a l'instrument.

Corda

Violoncel

Viola

Violí

Instrument de corda fregada que va néixer a la primera meitat del s. XVII.


És habitual trobar-lo en formacions com l’orquestra, grups de cambra o en la música contemporània, tot i que com molts altres instruments, el podem trobar també a la música moderna.


Compositors com J.S. Bach,  J. Brahms o E. Elgar entre d’altres, han escrit obres per aquest instrument.

Instrument de corda fregada que està entre el violí i el violoncel. Els seus antecedents són la viola de braç o la de gamba. La viola tal com la coneixem avui dia sorgeix entre els segles  XVI i XVII.


És habitual trobar-la en formacions com l’orquestra,  grups de cambra, o en la música contemporània.  Actualment s’ha desenvolupat molt el seu repertori com a instrument solista.


Compositors com P. Hindemith,  D.Milhaud o B. Bartok, han escrit obres per aquest instrument.

Instrument més agut de la família de corda fregada. Tot i que ja hi havia instruments de corda fregada abans, els primers violins daten del 1550.


És habitual trobar-lo en formacions com l’orquestra simfònica o grups de cambra; el més conegut el quartet de corda (2 violins, viola, violoncel). També es molt habitual a la música tradicional i contemporània i cada vegada més al jazz.


Són molts els compositors que han escrit obres per aquest instrument, entre els quals cal destacar J.S. Bach, W.A. Mozart, P.Txaikovsky, entre d’altres.

Guitarra

Instrument de corda polsada. Els seus orígens es remunten als s. XV i XVI. Entre elles podem trobar la guitarra acústica, elèctrica, o flamenca.


És habitual trobar-la dins la música tradicional i moderna tant acompanyant com amb un paper solista. També té peces solistes dins l’àmbit clàssic.


Compositors com Tàrrega, Rodrigo o Segovia han escrit per aquest instrument.

Percussió

Percussió

És la família més gran que existeix, ja que aquesta té un gran nombre d'instruments amb característiques molt diverses. Aquestes diferències són degudes a molts factors: el so que s'obté, les característiques físiques i la tècnica emprada.

 

No obstant això, tots segueixen una característica comuna que els engloba dins d'un mateix grup: els instruments de percussió generen el seu so pel xoc que produeixen uns percussors (maces, baquetes, martells, mans, etc.) contra una superfície, que pot ser de materials molt diversos (metall, fusta, pell, polímer, etc.).

Bateria

La bateria és un instrument de percussió  on es combinen diversos instruments que en formen un de sol que toca el mateix instrumentista: està formada per un bombo, tom-tons, caixa i plats. La combinació d’aquest instrument data del 1930.


És habitual trobar-la en la música moderna, l’orquestra simfònica, banda de música, jazz, etc.
Tot i que es pot desenvolupar com a instrument solista, el més habitual és utilitzar-la com a acompanyament i base rítmica en diversos conjunts.

Teclat

Piano

Instrument de corda percudida. Els seus antecedents són el pianoforte i el clavicèmbal. El piano modern es començà a desenvolupar a partir de 1700.


És habitual trobar el piano com a instrument solista, però també el podem trobar sovint desenvolupant un paper important a l’orquestra o en la música de cambra. El seu ampli repertori s’estén des de la música clàssica, a la contemporània, passant pel Jazz o la música moderna.


Compositors com J.S.Bach, F. Chopin, o F. Liszt, han escrit obres per aquest instrument.

bottom of page